Biotoop Leuven voor al uw biologische producten

Onze geschiedenis, missie & waarden

Historiek

De coöperatieve vennootschap ‘Biotoop’ werd opgericht in 1988 op initiatief van een twaalftal producenten uit het Leuvense en ruime omgeving, waaronder 2 natuurbakkers, enkele groentenboeren, een producent van fruitsappen, een geitenboer, een veeteler, een fruitteler, … . Het idee dat aan de basis van Biotoop lag, was een gezamenlijk verkooppunt te creëren voor de producten van de verschillende coöperanten naast een aanvullend assortiment om zo een nog breder publiek te bereiken. De winkel vond onderdak in de oude Dijlemolens, een historisch pand vlak bij het Groot Begijnhof van Leuven. Deze Dijlemolens werden in de jaren tachtig grondig gerenoveerd met o.m. als doel er projecten rond duurzame ontwikkeling een thuishaven te geven.

 

Missie

Doel is de verkoop van en de informering over biologische levensmiddelen en aanverwante producten.

Het uitgangspunt is dat de biologische (korte keten) landbouw de basis is van een efficiënt en effectief productiesysteem van duurzame voeding. En dit zeker ook in een geglobaliseerde context.

Bijna alle producten die in Biotoop aangeboden worden, hebben een biolabel. Om dit te onderbouwen is Biotoop aangesloten bij het controleorgaan TUV Noord en het ‘Biogarantielabel’.

Binnen dit assortiment van bio-producten wordt de nadruk gelegd op verse basislevensmiddelen zoals groenten, fruit, brood, zuivel, …. Biotoop is een bio vers-speciaalzaak. Als het ware een BIO-BOER in de Stad.

De Korte Keten-gedachte: biologische streekproducten

Biotoop probeert zoveel mogelijk producten rechtstreeks af te nemen bij de lokale bio-boeren, iets wat ook wel werken volgens het ‘korte keten’-principe wordt genoemd. Het ‘korte keten’-werken biedt tal van voordelen voor de bio-boer, Biotoop en zijn klanten. De Biotoop staat hierdoor eerst en vooral in nauw contact met de bio-boeren. Op deze manier kennen we de producten en hun afkomst.

‘Korte keten’ heeft ook een impact op het budget. Er zijn immers minder tussenstations nodig, wat de prijs gevoelig drukt. Op deze manier kan er een eerlijk product voor de beste prijs zowel voor de producent als de klant worden aangeboden.

Tot de groep rechtstreekse leveranciers uit de streek horen vandaag onder meer een fruitteler uit Sint-Agatha-Rode: het Appelfabriek – familie Frisque, een groenteteler uit Veltem: de Wriemeling – familie Smet, een (warme) groenten-serre teler uit Ramsel: familie Coeck en een bedrijf met koude serre uit Rillaar: familie Overloop.

Hun bio-streekproducten komen via Biotoop bij de Leuvense bio-klant terecht. Degustaties in de winkel geven de verkoop en het contact tussen consument en producent op gezette tijden een duwtje in de rug.

Fair trade – eerlijke en transparante handel

Het fair trade principe dat vooral gekend is als de eerlijke handel tussen Noord en Zuid is een ander uitgangspunt van Biotoop. Er wordt een eerlijke prijs met de producent overeengekomen indien hier rechtstreeks met samengewerkt wordt.
Transparantie vertaalt zich ook in het aanduiden van de herkomst van de producten en meer bepaald deze van de lokale producenten met wie er samengewerkt wordt.

Duurzame acties op niveau van mobiliteit

Biotoop toont zich ook solidair met andere acties die de logica van de duurzame ontwikkeling volgen zoals ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’. Het pand van de Dijlemolens biedt de klanten een ruime en gemakkelijke fietsenparking wat dus de duurzame mobiliteit faciliteert.

Duurzaam op niveau van verpakking

Biotoop was één van de eerste handelszaken die verpakkingsmateriaal van klanten herbruikte. Sinds jaren brengen klanten ofwel hun eigen verpakking mee of brengen oude, gebruikte (plastic-) zakken terug om verder en opnieuw te laten gebruiken.
Door de nadruk op vrac-producten wordt ook betracht zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal te weren.
Ook plastic flessen van schoonmaak producten worden herbruikt en terug afgevuld.
Al deze beetjes helpen om de afvalberg te voorkomen of te verkleinen.